Teaktræ

Rengøring af teaktræ

VEDLIGEHOLDELSE AF TEAK HAVEMØBLER

Teak er en smuk og holdbar træsort som med den rette behandling kan holde i mange år. Om man vælger at lade overfladen stå ubehandlet eller man vælger at oliere den,

kræver den en jævnlig efterbehandling. Teak er fra naturens side en olieholdig træsort og vælger man at lade den stå uden oliebehandling vil den med tiden få en grå og sølvfarvet overflade – forudsat at man efterbehandler som beskrevet nedenfor.

Hos Mandalay anbefaler vi ikke, at man oliebehandler sine teakmøbler. Dette kræver jævnligt rengøring/afrensning og forkert behandling kan tillukke svampesporer under olien. Vælger man at oliere eller på anden måde at overfladebehandle møblet, kan Mandalay ikke gøres ansvarlig for udfaldet. 
DOWNLOAD VORES VEJLEDNING HER

 

Rengøring af teaktræ

UBEHANDLET TEAK - NYE HAVEMØBLER

Inden møblet tages i brug, skal det først afrenses. Dertil skal man bruge en blød klud/svamp og vand tilsat mildt opvaskemiddel. Møblet tørres efter med en tør klud.

Efter en afrensning vil træporerne rejse sig. Når overfladen er helt tør, kan det efterslibes med meget fint stykke sandpapir (korn 180 - 240), og overfladen vil igen blive glat og behagelig. Husk altid at slibe i årenes retning. Står møblerne i det fri og udsættes for forskelligt vejrlig, kræver det mere vedligeholdelse end hvis det står under tag.

HUSK at møblet ikke må tildækkes med f.eks. et plastovertræk, hvis træet er det mindste vådt. Det vil i så fald give optimale betingelser for skimmelsvamp og dermed misfarvning af træet. En såkaldt drivhuseffekt. Ved brug af plastovertræk er det vigtig, der kommer hæld på overtrækket, så vand kan løbe af og træet kan få luft.

 

 

Rengøring af teaktræ

RENGØRING OG RENS AF TEAK HAVEMØBLERS OVERFLADER

Behandler du dine teak havemøbler med sæbe, vil du kunne undgå megen rengøring af dine møbler, da de i vid udstrækning bliver mere modstandsdygtige overfor snavs. Alligevel kan det fra tid til anden være en god idé at ty til rengøring, hvis du alligevel synes, at dine havemøbler trænger til en kærlig hånd. Overflader med træ vil altid - alt-andet-lige - bive påvirket af vejr og vind og andre udefrakommende ting som fugleklatter, pollen og lignende. Dette kan ikke undgås.

 

Mange oplever at overfladen på teakmøblerne får skimmel og misfarvning. I naturen findes sporer af skimmelsvampe overalt. I luften, i jorden og på organisk materiale såsom blade fra træer o.lign. Sammen med den tiltagende luftfugtighed får svampesporene optimale betingelser, hvis ikke man forebygger i form af en jævnlig rengøring. Skimmelsvamp eller blåsplintsvamp udendørs udgør ikke nogen helbredsfare, men vil med tiden give en mørk ( jordslået) og i værste fald en slimet overflade som kan være svær at fjerne.

Forebyggelse er derfor et MUST, for at bevare en smuk overflade.

Der er flere midler til at rense teakoverflader. Husk derfor altid at følge anvisningen på produktet - både til selve anvendelsen, men også om der står angivet evt. forhold omkring vejr og vind i forbindelse med renseprocessen.

 

VEDLIGEHOLDELSE MED SÆBESPÅNER

Hvis du hverken behandler eller vedligeholder dine teak havemøbler, vil de med tiden patinere og få en nærmest sølvgrå overflade, som efter manges mening er smuk. Men vil du gerne beskytte dine teak havemøbler uden at bruge olie, kan du behandle med sæbe. En sæbebehandling består af en tyk opløsning af sæbespåner i vand. Sæbespånerne giver træet en lysere struktur og nuance – men uden at forhindre træets overflade i at patinere til en smuk sølvgrå nuance.  

Vælger du at behandle dine teaktræshavemøbler med en sæbespåneopløsning, kan du ikke også behandle med olie. Du skal enten vælge den ene eller anden behandling, da sæbe og olie ikke arbejder sammen. Ligesom vedligeholdelse af teak havemøbler med olie ikke forlænger træet og møblets holdbarhed, gør sæbebehandlingen det heller ikke. Det er udelukkende en behandling, der hjælper med til en hvis grad at beskytte mod pletter og snavs. 

 

SÅDAN SÆBEBEHANDLER DU

 1. Du skal bruge ca. 2 dl hvide sæbespåner til 1 liter varmt vand samt en blød, ren bomuldsklud/svamp.

 2. Sæbespånerne opløses, piskes op og stilles til afkøling, indtil de opnår konsistens af en tyk grød.

 3. Møblerne placeres i skygge.

 4. Gøden påføres træet i et jævnt lag med bomuldskluden eller svampen.

 5. Brug herefter kluden/svampen til at rense møblet godt. Du skal ikke være bange for at tage fat.

 6. Skyld møblet grundigt med vand.

  Gentag behandlingen for at opnå maksimal rengøring

  En rigtig god idé til at få behandlingen til at beskytte længere:

 7. Påfør et jævnt lag grød og massér/poler den godt ned i træet med en klud eller svamp. Oplæsningen skal trække godt ned i træet. Lad det efterfølgende stå i 30 minutter

 8. Tør nu den overskydende sæbe af teakoverfladen med en tør klud. Overfladen har nu en sæbehinde, der skal beskytte mod snavs.

 

Ved mindre fedtpletter kan du anvende fint sandpapir (kort 180 - 240). Træets naturlige farve vil blive synlig igen, men området vil hurtigt få sin patina igen og træet tager ikke skade.

 

BEMÆRK: Sæbespånebehandling forhindrer ikke patinering.

 

Der findes mange råd (og ammestueråd), kotumer og vaner til vedligeholdelse af havemøbler - herunder også til anvendelse af rensemidler. Vælger du at anvende et rensemiddel, så følge altid vejleningen for anvendelse af produktet inden du går igang.

 

LØBENDE PLEJE AF TEAKTRÆ

Vedligeholdelse og pleje af teaktræ kræver ikke meget af dig. Teaktræ er nemlig et robust og holdbart hårdttræ. Havemøbler i træ har dog brug for en smule vedligeholdelse, hvis du vil holde dem ekstra smukke år efter år. 

Med tiden kan vekslende luftfugtighed og vejrskifte få træet til at rejse sig og give ru overflader, samtidig med at det kan efterlade små vindridser og revner mellem træets årer. Det har ingen betydning for havemøblernes holdbarhed, men hvis du gerne vil bevare træets glatte overflade, kan du hurtigt og let slibe med fint sandpapir, og så får teaktræet igen sit smukke, glatte look. 

Til almindelig daglig rengøring af dine teaktræsmøbler kan du bruge en fugtig klud vredet op i en mild sulfoblanding. Har møblerne fået mere genstridige pletter efter en hel sæson under åben himmel og mange grillaftener bag sig, kan det være nødvendigt at gøre brug af en god trærens, der får bugt med fedtpletter, skjolder og alger.