Teaktræ

Rengøring af teaktræ

VEDLIGEHOLDELSE AF TEAK HAVEMØBLER

Oplever du, at dine havemøbler i teak bliver beskidte af støv, jord eller fugleklatter? Ønsker du at bevare dine teaktræsmøblers gyldne farve og samtidig beskytte dem mod snavs og alger, så du ikke behøver at tænke på rengøring af teakmøblerne?

Så har vi et par tips til vedligeholdelse af dine teak havemøbler, så du kan undgå for meget rengøring af dine havemøbler: Giv dem enten teaktræsolie eller sæbebehandling, inden du tager dem i brug! Læs mere om de to typer af behandlinger herunder eller se vores store udvalg af havemøbler i bæredygtigt indonesisk teaktræ. Du kan med fordel downloade vores vedligeholdelsesvejledning her

Rengøring af teaktræ

VEDLIGEHOLDELSE MED TEAKTRÆSOLIE

Der findes mange typer af olie til vedligeholdelse af teak havemøbler, der gør rengøring af havemøblerne stort set unødvendigt. Men det er vigtigt, at du vælger den rigtige olie, der er specielt beregnet til vedligeholdelse af teak og behandling af havemøbler i hårdttræ. 

Olien skal indeholde fungicid (algedræber) og være beregnet til udendørs brug. Hos Mandalay anbefaler vi altid en klar olie uden farvepigment, da en olie med farve hurtigt giver træet en kunstig farve og fjerner det spil, der naturligt findes i træet. Teaktræsolien hos Mandalay er farveløs og dermed velegnet til udendørs brug.  

Når du plejer og behandler dine teak havemøbler med olie, er det vigtigt, at du aldrig gør det i direkte sollys. Det får olien til at hærde for hurtigt, så du ikke når at arbejde den grundigt ind i træet. Påfør gerne olien med en bomuldsklud, så du nemt kan styre mængden af olie. Lad behandlingen stå i ca. 15 minutter i skygge (minimum 20 grader celcius) og tør derefter den overskydende olie af. Overfladebehandling og vedligeholdelse med olie forlænger ikke træets levetid, men beskytter mod pletter og anden snavs. Behandlingen skal gentage ca. 2 - 3 gange i løbet af en sæson afhængig af verjforholdende. Solen vil med tiden "brænde" farven ud og regnvand vil vaske olien ud. Ved kraftig regn, kan der komme pletter på overfladen som følge af slagregn. Dette forsvinder som oftest over tid.

Rengøring af teaktræ

VEDLIGEHOLDELSE MED SÆBEBEHANDLING

Hvis du hverken behandler eller vedligeholder dine teak havemøbler, vil de med tiden patinere og få en nærmest sølvgrå overflade, som efter manges mening er smuk. Men vil du gerne beskytte dine teak havemøbler uden at bruge olie, kan du behandle med sæbe. En sæbebehandling består af en tyk opløsning af sæbespåner i vand. Sæbespånerne giver træet en lysere struktur og nuance – men uden at forhindre træets overflade i at patinere til en smuk sølvgrå nuance, som en oliebehandling gør.  

Vælger du at behandle dine teaktræshavemøbler med en sæbespåneopløsning, kan du ikke også behandle med olie. Du skal enten vælge den ene eller anden behandling, da sæbe og olie ikke arbejder sammen. Ligesom vedligeholdelse af teak havemøbler med olie ikke forlænger træet og møblets holdbarhed, gør sæbebehandlingen det heller ikke. Det er udelukkende en behandling, der hjælper med til en hvis grad at beskytte mod pletter og snavs. 

 

LØBENDE PLEJE AF TEAKTRÆ

Vedligeholdelse og pleje af teaktræ kræver ikke meget af dig. Teaktræ er nemlig et robust og holdbart hårdttræ. Havemøbler i træ har dog brug for en smule vedligeholdelse, hvis du vil holde dem ekstra smukke år efter år. Du kan enten give dem teaktræsolie eller sæbebehandling alt afhængig af, hvordan du bedst kan lide træets udstråling på dine havemøbler. 

Med tiden kan vekslende luftfugtighed og vejrskifte få træet til at rejse sig og give ru overflader, samtidig med at det kan efterlade små vindridser og revner mellem træets årer. Det har ingen betydning for havemøblernes holdbarhed, men hvis du gerne vil bevare træets glatte overflade, kan du hurtigt og let slibe med fint sandpapir, og så får teaktræet igen sit smukke, glatte look. 

 

RENGØRING AF TEAK HAVEMØBLERS OVERFLADER

Behandler du dine teak havemøbler med olie eller sæbe, vil du kunne undgå megen rengøring af dine møbler, da de i vid udstrækning bliver mere modstandsdygtige overfor snavs. Alligevel kan det fra tid til anden være en god idé at ty til rengøring, hvis du alligevel synes, at dine havemøbler trænger til en kærlig hånd. 

Til almindelig daglig rengøring af dine teaktræsmøbler kan du bruge en fugtig klud vredet op i en mild sulfoblanding. Har møblerne fået mere genstridige pletter efter en hel sæson under åben himmel og mange grillaftener bag sig, kan det være nødvendigt med en fast brun sæbe opløst i vand, skurepulver eller trærens, der får bugt med fedtpletter, skjolder og alger. 

Hvis møblerne er oliebehandlede eller meget medtagne, opnår du det bedste resultat, hvis du starter din vedligeholdelse af møblerne med at rense den gamle olie af. Mandalay anbefaler, at du bruger et såkaldt to-komponent rensemiddel til rengøring af teak havemøbler, der er oliebehandlede. Det virker ved at ”skrælle” det øverste lag af smuds, alger og gamle olierester af, hvorefter det friske, gyldne træ bliver den nye overflade. 

Ved rengøring af havemøbler i ubehandlet træ er det tilstrækkeligt at anvende et en-komponent trærensemiddel eller en fast, brun sæbe i en koncentreret opløsning. Denne rengøring bevarer den patinerede overflade.