Rengøring og vedligehold

Rengøring og vedligeholdelse af havemøbler

Guide til smukkere havemøbler

Når en ny havesæson står for døren, er det tid til at få havemøblerne ud af vinterhi og gjort klar. Som regel gør en grundig rengøring af havemøblerne underværker. Vi har samlet nogle enkle tips til vedligeholdelse af havemøblerne, så de bliver klar til en ny sæson.

Du kan klikke dig videre ind på din type havemøbler nedenfor. Du kan naturligvis også altid se, om du kan finde svar på dine spørgsmål om vedligehold og rengøring af havemøbler i teaktræ, aluminium eller kompaktlaminat i vores "Ofte stillede spørgsmål".

 

Eller DOWNLOAD VORES VEJLEDNING HER

 

Rengøring af teak

Teaktræ

Teaktræ er en smuk og holdbar træsort som med den rette behandling kan holde i mange år. Om man vælger at lade overfladen stå ubehandlet eller man vælger at overfladebehandle den, kræver den en jævnlig efterbehandling. Behandler du dine teak havemøbler med sæbe, vil du kunne undgå megen rengøring af dine møbler, da de i vid udstrækning bliver mere modstandsdygtige overfor snavs. Alligevel kan det fra tid til anden være en god idé at ty til rengøring, hvis du alligevel synes, at dine havemøbler trænger til en kærlig hånd. Overflader med træ vil altid - alt-andet-lige - bive påvirket af vejr og vind og andre udefrakommende ting som fugleklatter, pollen og lignende. Dette kan ikke undgås..

Rengøring af flet

SunLoom fiberflet

Til alle havestole med flet benytter vi vejrbestandig flet - enten den eksklusive og vejrbestandige SunLoom fibersnor eller Textilene flet. SunLoom har en UV-behandlet overflade og en kerne af polyestertråde. Det giver et både slidstærkt og samtidig blødt flet, der ikke falmer, ikke knækker og aldrig bliver slap. Desuden er det ikke nødvendigt med særlig vedligeholdelse af flet havemøbler med SunLoom-flet - kun let rengøring.

Pulverlakeret aluminium

Vi bruger pulverlakeret aluminium til vores stole- og bordstel. Når vi har valgt at anvende aluminium i stedet for rustfrit stål, er det fordi møblernes og især stolenes vægt er vigtig. Aluminium er betydeligt lettere, og det ruster ikke - og det er vedligeholdelsesfrit. Endelig har det den fordel, at det kan pulverlakeres i forskellige farver, ligesom du ikke behøver den store vedligeholdelse af havemøbler i aluminium

Rengøring af Kompaktlaminat

Højtryks kompaktlaminat

Højtryks kompaktlaminat er fuldstændig formstabilt, farvebestandigt og upåvirkelig over for temperatursvingninger og skiftende vejrlig, og derfor særligt velegnet til blandt andet haveborde. Vedligeholdelse af laminat havemøbler  er ofte ikke nødvendigt, og de lukkede overflader gør, at snavs ikke hænger ved. Derfor er behovet for rengøring af laminat havemøbler minimalt. 

Vinteropbevaring af havemøbler

Vinteropbevaring

Alle Mandalays havemøbler kan overvintre under åben himmel. Dog har de bedst af at blive opbevaret i et køligt rum så som et udhus, en garage, på loftet, i kælderen, eller hvis du har en overdækket altan eller terrasse. Har du mulighed for en sådan placering, vil du undgå for meget ekstra vedligehold og rengøring af havemøblerne. Vi anbefaler altid, at møbler med træ kun stilles indendørs, når de er HELT tørre - ellers øges risikoen for algedannelse.

Korrekt opbevaring giver mindre rengøring af havemøbler

Står havebord, havestole og havebænke ude, anbefaler vi, at du skåner dem med møbelovertræk, så længe du blot husker, at møbler med træ skal kunne ånde. Hvis overtrækket er for tæt, kan der opstå fugtskjolder som følge af kondensvand. Det er derfor en god idé at skabe afstand mellem overtræk og bordplade. Vi anbefaler dog IKKE at du anvender overtræk i efteråret og vinterperioden.

Møbelovertræk er udviklet og tiltænkt som en beskyttelse af møblerne i havemøbel-sæsonen, så møblerne beskyttes mod støv og regn og altid er rene og klar til brug. 

Vi gør opmærksom på, at plastovertræk påvirkes af vind og vejr, hvorfor holdbarheden må forventes at være mindre end den sædvanlige garanti på 2 år. Overtræk er dog stadig en rigtig god investering til god vedligeholdelse af havemøblerne, da de - alt-andet-lige - beskytter mod eksempelvis fugleklatter. 

Sådan rengør og plejer du dine havemøbler

En lang sommersæson kræver rengøring af havemøblerne, der både bliver støvede og snavsede, når de står under åben himmel. Den daglige rengøring af havemøbler kan du let klare med en fugtig klud, som du har vredet op i en mild sulfoopløsning – det gælder både vores havemøbler i SunLoom fiberflet, teaktræ og højtryks kompaktlaminat (HPL). Trænger møblerne i træ til en lidt mere gennemgående omgang, kan det være en god idé at ty til rengøring med brun sæbe. 

Kræver havemøblerne lidt ekstra kærlighed? Pleje af havemøbler kan være nødvendigt for at bringe møblernes smukke og rene look tilbage. Her kan du bruge et rensemiddel specifikt designet til havemøbler. Et produkt kunne være trærens. Dette renser i dybden, og efterfølgende kan du evt. efterbehandle træet og give det en overfladebeskyttelse. Uanset hvilke produkter du anvender til vedligeholdelse af dine havemøbler, så anbefaler vi altid at du følger produktets anvisning inden brug - forhør dig evt. med personalet, hvor du køber produktet.