Guide til smukkere havemøbler

En ny havesæson står for døren, og det er tid til at få havemøblerne ud af vinterhi og gjort klar. Som regel gør en grundig rengøring underværker. Følg blot disse enkle tips til smukkere havemøbler.

Aluminium og plastmaterialer
Møbler i aluminium og plast kræver et minimum af vedligeholdelse. Aluminium ruster ikke, og god pulver-lakering skaller ikke af. Man skal blot aftørre overfladerne med en blød børste eller klud, opvredet i rent vand eller en mild sulfoopløsning. Den samme behandling kan man give alle overflader i plast og plastflet.

Hvis der er alger eller mere genstridige pletter i plastoverfladen, kan de fjernes med plastrens eller rodalon. Lad være med at bruge klorin - den gør plastmaterialet sprødt, så det let knækker. Man må heller aldrig bruge ståluld eller andre ridsende svampe og rengøringsmidler.

Non-wood eller poly-wood
“Non-wood” eller ”poly-wood” er blot en anden betegnelse for plastik med træ-look. Non-wood-overflader rengøres med samme rengøringsmidler som møbler med plast.

Højtryks kompaktlaminat – HPL
Højtryks kompaktlaminat (HPL) til udendørs brug er et meget stærkt laminatprodukt, som ikke har noget til fælles med non-wood og poly-wood. HPL  er udviklet til facadebeklædning og kræver ingen særlig rengøring og vedligehold, da de lukkede overflader er fuldstændig afvisende over for algeangreb. Fedt og snavs fjernes med en klud eller nylonsvamp opvredet i sulfovand eller et almindeligt universal rengøringsmiddel og eftertørres med rent vand. Brug ikke ridsende svampe og rengøringsmidler med slibemiddel.

Teaktræ 
Havemøbler findes i mange forskellige træsorter, men kun få er velegnet til udendørs brug, og her kommer teaktræ ind på en førsteplads. Teaktræ er formstabilt og har et naturligt højt olieindhold. Det betyder, at det kan tåle det skiftende danske vejr uden at vride sig, tørre ud, slå revner og splintre. Men som alle udendørs overflader bliver også teaktræ snavset og påvirket af sol og regn. Det har derfor brug for en kærlig hånd en gang imellem.

Rengøring af ubehandlet teaktræ
Ubehandlet teaktræ udvikler med årene en smuk, sølvgrå farve, som dog kan komme til at se trist og grumset ud, hvis den er snavset. Lidt knofedt og de rigtige rengøringsmidler er tilstrækkelig til at genetablere den sølvgrå overflade.

Rens overfladerne med en kraftig opløsning af brun sæbe eller trærens og en stiv børste eller nylonsvamp. Pletter og skjolder fjerner man med brun sæbe, skurepulver eller trærens. Alger i overfladen fjernes med brun sæbe eller rodalon. Husk altid at skylle efter med rent vand.
Ru overflader bliver glatte ved at pudse dem med fint sandpapir og polere efter med en tør bomuldsklud. Træet skal være helt tørt ved slibning.

Ubehandlede teakoverflader beskyttes mod fedt- og rødvinspletter ved at smøre dem ind i en tyktflydende opløsning af sæbespåner og efterpolere med en tør bomuldsklud. Behandlingen kan gentages efter behov i løbet af sæsonen.

Rengøring af oliebehandlet teaktræ
Hvis møblerne er olierede, og de er medtaget af ”livet” udendørs gennem flere år, er et to-komponent trærensemiddel effektivt, fordi det renser i dybden. Det skræller det øverste lag af gammel olie og snavs af, og det friske, "gyldne” træ kommer til syne. Hvis man følger anvisningen på rensemidlet, opnås et rigtig godt resultat. Ru overflader bliver glatte, når de bliver pudset over med fint sandpapir og poleret efter med en bomuldsklud. Herefter kan man oliebehandle møblerne eller vælge at lade dem stå ubehandlet.

Oliering - sådan gør du
Hvis man vil oliere, skal man anvende en træolie med fungicid (algehæmmer), beregnet til udendørs brug. Rå linolie indeholder ikke fungicid og er ikke velegnet. Vær også opmærksom på, om olien er farveløs. Olie med farvepigment ændrer træets naturlige farve og struktur.

Sådan gør du:
- Olien påføres møblet i skygge – i solen hærder den for hurtigt
- Olien påføres i et tyndt lag – et tykt lag giver en klistret overflade
- Den overskydende olie aftørres inden den hærder, efter ca. 10 minutter. Det giver en mat overflade. Overfalden bliver blank, hvis den når at hærde inden aftørring.

 

Klik og download pressepakke her
 

Pressekontakt:
Jakob Skov Risvig, Adm. dir.
jrs@mandalay.dk
4494 1642

 

(offentliggjort 2015)